Вечір солідарності з російськими політв’язнями

У Києві було проведено вечір солідарності з російськими політв’язнями. В рамках якого була проведена лекція про репресії в Росії та написані листи політв’язням. Ми пропонуємо і вам долучитися до акцій підтримки в’язнів. Наших товаришів зараз катують і їм як ніколи потрібна наша підтримка. Ви можете підтримати їх багатьма способами, найпростіший із яких написати листа. Можливо написання листа і здається на перший погляд дрібницею, але, насправді, це дуже сильно допомагає підтримати бойовий дух. У листі ви можете як висловити слова підтримки, так і розповісти як у вас пройшов день, про особливості вашої роботи чи обговорити різні події в світі. Написати листа дуже просто для цього не потрібно бігти купувати марки чи дізнаватися адресу в’язниці де сидить політв’язень. Є зручний сайт http://rosuznik.org/ , де варто лише вказати ім’я отримувача та написати текст. Далі лист роздрукують та відправлять за адресою, без вашої участі. Також, якщо ви хочете отримати відповідь, то є можливість вказати свою електронну пошту, куди вам перешлють відповідь в’язня.

Зараз в застінках в’язниць по справі “Сети” знаходяться наступні в’язні:

Шакурскій Ілля був затриманий 19 жовтня 2017 року, на момент затримання, йому виповнився 21 рік. Він був студентом Педагогічного університету. Шакурскій повідомив про тортури, яким піддавався під час слідства. Під дією тортур, за словами адвоката, Ілля був змушений дати свідчення. 17 травня він відмовився від свідчень. Як розповів адвокат, його підзахисний відмовився від показань, зроблених в ході шести допитів з 25 жовтня 2017 року по 16 лютого 2018 року, оскільки свідчення були дані під тортурами, а також під тиском з боку Григоряна (першого адвоката в’язня, який відкрито співпрацював зі слідством). Вахтерів зазначив, що Григорян схилив молоду людину до показань погрожуючи застосуванням «жорсткішого покарання», а також змусив матір Шакурского вплинути на сина. 25 червня Шакурского відправили в карцер на сім діб нібито через те, що він розмовляв під час щоденної годинної прогулянки. Шакурскій не погодився з рішенням ФСВП і оголосив голодування в знак протесту.

Куксов Василь був затриманий 19 жовтня 2017 року, на момент затримання, йому було 29 років. Музикант однією з пензенських рок-груп. Анархіст, антифашист. Під час обшуку в автомобілі Куксова знайшли пістолет. Серед звинувачень, пред’явлених Куксова, – «незаконним володіння навичками виживання в лісі і надання першої медичної допомоги». Куксов – єдиний, хто до сих пір не визнає свою провину і заявляє, що зброю йому підкинули.

Пчелінцев Дмитро був затриманий 27 жовтня 2017 року, на момент затримання, йому було 25 років. До арешту працював інструктором зі стрільби. У його квартирі знайшли зареєстровану зброю – два мисливські карабіни, а також рушницю й амуніцію для гри в страйкбол. У машині Пчелінцева силовики виявили дві гранати. 28 жовтня затриманий зазнав тортур. 29 жовтня 2017 року, щоб припинити тортури, він розбив кришку від унітаза й уламками порізав собі руки на згинах і шию. Йому надали медичну допомогу, але відтепер не знімають з нього наручники, навіть під час підписання паперів. Після спроби повідомити про тортури старшому зміни, його жорстоко побили. Дмитро розповів про застосування до нього тортур своєму адвокатові, через два дні він докладно описав їх, а вже 14 лютого несподівано відмовився від своїх слів і заявив, що тортури він вигадав. Пізніше він розповів що його катуваннями змусили відмовитися від своїх слів щодо тортур. Так само правоохоронці пообіцяли йому інсценувати його самогубство, записати на відео і показати родичам в разі, якщо він відмовиться від своїх показань. У липні Дмитра етапували в Санкт-Петербург, де вперше за весь час надали мінімальну медичну допомогу. Під час тортур Пчелінцев так сильно стискав зуби від болю, що майже всі вони поламалися і їх довелося видалити. На даний момент у затриманого залишилося 2 зуби з різних сторін. Зараз провину він не визнає.

Андрій Чернов був затриманий 9 листопада 2017 року. На нього чинився психологічний тиск. ФСБ погрожували братові близнюка Андрія. Він підписав свідчення, але вже через тиждень, коли батьки знайшли хорошого адвоката від показань відмовився.

Арман Сагинбаєв був затриманий у листопаді 2017 року в Санкт-Петербурзі. Під час обшуку у нього знайшли відро з алюмінієвою пудрою, чотири кілограми аміачної селітри, два будильники і різні радіодеталі. Сагинбаєв зізнався, що купив їх і інші деталі для виготовлення вибухівки. Пізніше Сагинбаєва доставили до Пензи, як виявилось у нього було хронічне захворювання, і він дав свідчення, лише тому що його шантажували тим, що не давали необхідні ліки без яких затриманий міг загинути. Після чого оперативна діяльність по справі поновилася.

Бояршинов Юрій, 26 років, був затриманий 21 січня 2018 року. Працював промисловим альпіністом. Бояршинова затримали в Петербурзі ввечері 21 січня, поліцейські побили його через те, що він відмовився відповідати на їхні запитання, посилаючись на 51-ту статтю Конституції. У затриманого виявили 400 грамів димного пороху. Тільки 11 квітня його справу пришили до справи “Сети”.

Віктор Філінков, 23 роки, був затриманий в аеропорту Санкт-Петербурга у 2018 році. Співробітники ФСБ посадили Філінкова в автомобіль і відвезли в ліс. Там люди в масках вимагали від нього зізнання. «Бондарев К.А. сказав щось на кшталт: «Вітя! Вітя! »- і завдав кілька ударів по моєму потилиці. Площа удару була великою, і я вирішив, що б’є він долонею. Його голос був рівно переді мною, за спинкою, в яку вдавлювалися моя голова від цих ударів, а слова були з ними синхронізовані. Я був в паніці, було дуже страшно, я казав, що нічого не розумію, після чого отримав перший удар струмом. Я знову не очікував такого і був приголомшений. Це був нестерпний біль, я закричав, тіло моє випрямилася. Людина в масці наказала заткнутися і не сіпатися, я втискався в вікно і намагався відвернути праву ногу, розвертаючись до нього обличчям. Продовжилися удари струмом. Чергувалися удари струмом в ногу з ударами струмом в наручники. Іноді бив в спину або потилицю. Коли я кричав, мені затискали рот або погрожували кляпом. Кляп я не хотів і намагався не кричати, виходило не завжди. Я здався практично відразу, в перші хвилин десять. Я кричав: «Скажіть, що сказати, я все скажу!» – але насильство не припинилося. » Побиття і катування електрошокером тривали протягом 5 годин. Потім його відвезли на обшук квартири, де він проживав з сусідом. Сусідові також погрожували, вимагаючи від нього повідомити «що він знає» і тоді «все буде в порядку». Після Філінкова доставили в УФСБ, де він дав вивчені «свідчення». Молодій людині погрожували, в разі відмови від показань на суді, помістити його в СІЗО в камеру з хворими на туберкульоз. «Члени ОНК СПб зафіксували тілесні ушкодження, отримані в останні 2-3 дні (сліди свіжі), – повідомляє «ВВС-ІНФО». – Численні сліди опіків від електрошокера на всій зовнішній поверхні правого стегна, гематома на правій щиколотці, опіки від електрошокера в області грудної клітини. Кров з лиця Філінкова відмивали його ж шапкою і снігом. Кров залишилася на шапці ». У Філінкова на руках дуже помітні червоні сліди від наручників. Кров з побитого Філінкова витирали шапкою, яка залишилася у молодої людини. Члени ОНК намочили акт опитування і доклали до шапки з кров’ю, сліди якої тепер є і на висновках комісії.

В даний момент Філінков і Бояршинов етаповані до Пензи для проведення слідчих дій.

В катівнях російських в’язниць також знаходиться Олександр Кольченко та Ілля Романов. Які потребують нашої підтримки. В той час коли Кольченко є дуже добре освітлений в медіа-просторі, Ілля Романов є майже не відомим в’язнем. Справу на анархіста було порушено після вибуху в ніч на 26 жовтня 2013 року в сквері Нижнього Новгороду. У результаті вибуху Романову відірвало кисть руки. За його словами, у нього в руках вибухнула петарда. Звинувачення, в свою чергу, стверджує, що він готував теракт. Суд визнав його винним і засудив до штрафу в 110 тисяч рублів і дев’яти років позбавлення волі. Рік тому, вже в тюремній лікарні, на нього відкрили ще одну кримінальну справу: за звинуваченням в розміщенні джихадистського ролика в фейсбуці. У відео з логотипом «Імам-ТВ» (інтернет-проект кавказьких ісламістів) з титрами на івриті зняті жінки в мусульманському одязі в лісі зі зброєю, що говорять по-російськи та закликають вступати в «жіночі батальйони». Слідство кваліфікувало цей ролик як «виправдання тероризму». Романов заперечував, що має до нього відношення, підкреслюючи, що він – людина, вкрай далека від ісламу. Адвокат Іллі Романова Олег Зайцев розповів ОВС-Інфо, що цю справу передали в суд ще в травні 2017, але засідання не призначено до сих пір.