Пенсійна реформа по-українськи

Ще 3 жовтня 2017 Верховна Рада ухвалила законопроект № 6614 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій».

Відповідно до змін ми отримаємо: мінімальну пенсію – 1452 грн.; для інвалідів з дитинства, дітей-інвалідів, пенсіонерів, які не мають повного стажу – 1373 грн.

Проте в законі про підвищення пенсій був свій підводний камінь, паралельно він фактично підвищив пенсійний вік. Зробив це він не напряму, а завдяки збільшенню стажу роботи необхідного для виходу на пенсію (мінімальний розмір пенсії за віком буде нараховуватися за наявності страхового стажу в чоловіків – 35 років, у жінок – 30 років). Закон будуть вводити поступово, з кожним роком мінімальний стаж роботи для виходу на пенсію збільшуватиметься на 12 місяців, у 2028 році він повинний дійти до 35 років. Уже близько 50 тис. пенсіонерів зі стажем менше 25 років, які планували виходити на пенсію в 2018-му, будуть змушені продовжити працювати. Владі вдалося непомітно, під прикриттям підвищень пенсії, забрати у багатьох людей можливість раніше на неї вийти. До того ж, треба враховувати середню тривалість життя українців. Також зараз дуже важко людям, які старші 40 років, знайти роботу. Пенсія й так мізерна, але зараз люди не можуть розраховувати і на неї, та виживати за межею бідності.

Отак ми, під начебто проєвропейськими гаслами, впевненими та швидкими кроками рухаємося до реалій авторитарної Росії з її ж пенсійною реформою. Разом з підвищенням цін на тарифи, відмиванням коштів на неякісних ремонтах доріг влада вирішила нажитися ще й за рахунок літніх людей, які й без цього ледве зводять кінці з кінцями, та змушені працювати додатково, через мізерність пенсії. З кожним місяцем нас все більше дурять, а з кожним роком ми стаємо безкоштовною робочою силою. Найгірше те, що у людей немає вибору. Громадянин змушений працювати все життя та віддавати частину важко зароблених грошей нібито для себе ж, на майбутнє. А в результаті не отримати й половину від власних грошей. Чиновники намагаються замість можливість купувати стаж. Рік стажу можна придбати за 17 тисяч. Думаємо кожному зрозуміло, наскільки це дорого для більшості людей старшого покоління.

І ось знову чиновники обікрали тисячі людей літнього віку. За можливість отримувати власно відкладені кошти їх змушують доплачувати. Виникає питання, чи варто довіряти своє життя і добробут цим знахабнілим злодіям?

Ми вважаємо, що ні! Пенсійний вік повинен встановлюватись самим народом, а не можновладцями, які далекі від повсякденного побуту пересічного українця. Кожна людина зі свого гаманця оплачує собі пенсію, тому вона має право напряму керувати її виплатою.