Що означає військовий стан для України?

В зв’язку з агресією РФ, проявленою в Керченській протоці, тема введення військового стану знову стала актуальною. Порошенко вже висунув пропозицію на розгляд у ВР, а праві молодчики збираються на мітинг на підтримку введення. Давайте розберемося, що таке військовий стан, і що він означає для пересічного громадянина.

Військовий стан – це особливий правовий режим, який передбачає надання спеціальних повноважень державним органам влади, необхідних для відвернення загрози. В ці спеціальні повноваження, зокрема, входить надання поліцейським повноважень проводити обшуки за спрощеною процедурою, затримувати громадян та перевіряти їх особисті речі. Заборона на проведення політичних акцій, різного роду мирних зібрань, мітингів та інших масових заходів, обмеження діяльності партій та громадських організацій, якщо вони загрожують суверенітету. Іде повний комплекс обмеження прав. Дозволяється примусове відчуження майна та введення трудових повинностей. Надається більше повноважень уряду і президенту. Також можливе введення додаткових військових податків.

І тут не потрібно обманювати себе, що військовий стан це важлива необхідність для боротьби з агресором. Ні для кого не таємниця, що зараз за кермом влади знаходяться покидьки та шахраї. Хіба не їх вина, що люди помирали в котлах в Іловайську та Дебальцевому?. І давати цій зграйці злодюжок майже диктаторські повноваження в надії, що це допоможе їм врегулювати конфлікт – безглуздо. Раніше вони клеймили агентами Кремля всі політичні рухи, які намагалися протидіяти їх злочинній політиці. Навіть націоналістичні рухи, як Автономний опір, члени яких воювали в АТО, ставали жертвами репресій зі збоку СБУ, обвинувачені в співпраці та фінансуванні з Кремля. Очевидно, що при введенні військового стану під санкції потраплять не тільки “проросійські” організації, а й усі ті хто не вигідний теперішньому режиму. Все таки, соціальні проблеми очевидні. Підняття цін на бензин, пенсійний вік та тарифи – це лише найбільш кричущі проблеми з існуючих. Військовий стан зробить майже неможливим організацію протестів проти цього свавілля чиновників.

Чиновники й раніше користувалися своїми повноваженням власних інтересах, і не надійтеся, що збільшення їх прав, чи, навіть, можливість повноцінного вторгнення змусить їх думати про нас. Не потрібно бути настільки ж обмеженими, як праві діячі. Вони самі не раз критикували нашу владу, а тепер кидають клич на мітинг, щоб підвищити їй права та отримати заборону на проведення мітингів. Військовий стан в цій ситуації є грубим наступом на права людини. Звісно, РФ – антиутопія зі своїми вічними недоімперськими амбіціями, яка починає лізти з війною до всіх, в той час, як її власний народ під гнітом нових державних “реформ” починає виходити на протести. Але Україна ніколи не доб’ється ніяких зрушень в цьому конфлікті, якщо нею продовжать правити злодії.

Нам потрібен не військовий стан, а пряма демократія. Потрібно передати більше повноважень не покидькам з Верховної Ради, а народу.