Бунт на Закарпатті

До теми про поліцейське свавілля недавно відбулася дуже показова подія – селяни повстали проти державного “правосуддя”. Почалась історія з жорстокого вбивства, яке сталося ще 14 березня в помешканні головного підозрюваного, який наніс численні ножові поранення 9-класнику, від яких той помер. Вбивцю заарештували, однак зовсім не обов’язково сидіти в’язниці, якщо у тебе не бідні батьки.

Суд випустив злочинця під домашній арешт, сам хлопець вільно розгулював селищем. Селян це обурило й вони всі разом (близько 500 людей) вирушили до дому вбивці. Селяни були рішуче налаштовані організувати самосуд, але втрутилися поліцейські, які буквально вирвали хлопця з рук селян та забрали в СІЗО. Люди не заспокоїлися й пішли перекривати дороги з вимогою ув’язнити вбивцю. Під тиском людей суд знову взяв його під варту. На цьому історія не закінчилася. 12 грудня суд знову відпускає убивцю під заставу в 160 тисяч гривень. Цього разу люди запалили шини та заблокували автодорогу Мукачево-Рогатин. Перекриття продовжувалося, поки вбивцю знову не взяли під варту. Що цікаво, поліція повідомила, що цього разу випустила злочинця через “помилку”.

Опісля у Львові батьки хлопця дали пресконференцію, а його адвокат запевняв, що його клієнт вбив свого друга, перебуваючи в стані афекту, тому буде добиватися м’якого покарання для нього…

В нашому світі просто неможливе існування ліберальної концепції рівності перед законом. В руках заможних людей завжди буде можливість заручатися підтримкою армії адвокатів, підкупляти служителів “закону”, в той час як звичайні люди абсолютно беззахисні перед свавіллям можновладців. І дуже надихає, що цього разу люди знайшли в собі сміливість та змогли самоорганізуватися, щоб відстояти справедливість. Адже тільки самоорганізоване суспільство здатне захистити себе самостійно, однозначно краще за будь-яких хабарників із пістолетами.