Рецепт боротьби з системою від С14

Ультраправі постійно висувають лозунги боротьби із системою, досить часто критикують поліцейських та чиновників, а на їх акціях можна почути багато антисистемних прогресивних лозунгів. Так можливо ми їх не справедливо критикуємо. Можливо вони справді є прогресивною вуличною силою яка бореться з несправедливістю? Щоб розібратися в цьому питанні погляньмо більш детально на їх діяльність на прикладі ультраправої групи С14.

Зовсім недавно в інформаційному просторі прогриміла новина про те як активісти С14 розігнали табір циган на Лисій горі. Деякі цигани справді представляють проблему для пересічних громадян, вони досить часто займаються дрібним шахрайством та крадіжками. Ба більше, поводяться досить нахабно та заважають своєю поведінкою іншим людям. Молодці ультраправі активісти, що взялися за вирішення такої “гострої” проблеми. Цікаво, як вони взялися за її вирішення, можливо організували соціальні центри, щоб допомагати соціалізувати ромів в суспільстві? Взагалі-то вони напали на поселення циган на Лисій горі де кидали каміння та заливали газовими балончиками циганських дітей та жінок та спалили все їх майно. І як це допомогло вирішенню проблеми? Можливо ці жіночки насправді самі тероризували пересічних людей? Та ні, вони займалися в основному збором металолому. Тоді як це допомогло їм вирішити проблему десоціалізації ромів? Хіба після цього роми швидше соціалізуються в суспільстві? Хіба те що вони втратили своє майно не загонить їх в скрутне становище, і не стане приводом для деяких займатися крадіжками? Хіба активісти С14 не розуміли того, що це тільки загострить ситуацію? Та це все не велика проблема для наших героїв, оскільки ця подія широко висвітлилася в медіапросторі вони отримали багато дешевого піару. І так відбувається досить часто коли ультраправі беруть гостру проблему та використовують популістські методи, які викликають широкий відголос в суспільстві, але не вирішують саму проблему, а навіть, як у даному випадку, загострюють її.

Ще однією подією стало блокування проведення дискусії з тематики ЛГБТ-спільнот. Так, потрібно розібратися чому праві вирішили блокувати дискусію. На їх банерах були надписи: – “Досить захищати права сепарів” – та – “Ні диктатурі меншин”, а в своїх промовах вони критикували правозахисну організацію AMNESTY за те, що вона проти української культури та захищає сепаратистів. Ось, хороші лозунги, як не як, проти диктатури та сепаратизму. Але почекайте, тобто вони хотіли сказати, що правозахисна організація яка захищає права ЛГБТ та самі представники ЛГБТ-спільнот є лобістами сепаратистів які хочуть встановити свою диктатуру меншин, та знищити українську культуру? Щось тут точно не так. Чомусь це дуже схоже на навішування на свого опонента популістських ярликів, які не мають нічого спільного з реальністю, для їх дискредитації. Ультраправі завжди на своїх противників, незалежно від контексту, голосно намагаються нав’язати зв’язок з Кремлем. Навіть, анархістів постійно називають агентурою ФСБ чи КДБ, хоча очевидно, що цей рух стоїть неостанньому місці в організації протестів проти диктаторських режимів. Наклеювати на свого опонента, ким би він не був, тавро “сепаратиста” дуже широка і популярна практика у правих, так, як таким чином можна легко легітимізувати свої напади.

Ось ультраправі частенько позиціонують себе як борці з поліцією, які не бояться радикально виступати проти захисників чиновників. Але в своїх інтерв’ю С14 постійно виправдовуються, що вони не порушують закони, а навпаки допомагають поліції, оскільки вона не справляється. Трохи не зрозуміло чому величезна сукупність правих адептів так сильно критикують поліцію, а офіційно їх представники в ЗМІ називають себе помічниками поліції… Дочірня організація “Лицарі міста” безпосередньо займається тим, що допомагає поліції. Сумісно патрулюють міста під час масових заходів, допомагали блокувати російські посольства під час виборів та й сам Карась у інтерв’ю підтверджував, що координуються із СБУ. Дуже дивна ситуація, яку трохи може прояснити одна новина. Комісія Київради з питань дотримання законності, правопорядку і запобігання корупції розглядає проект про участь громадського формування “Муніципальна варта” в іншому міському проекті “Безпечна столиця” й фінансування цього формування з міського бюджету. У документі передбачалося фінансування громадського формування “Муніципальна варта” з міського бюджету в розмірі 14 млн гривень. Створенням “Муніципальної варти” активно займається організація С14. Один з її лідерів, Сергій Мазур призначений керівником “Муніципальної варти” Голосіївського району столиці. Дуже цікава ситуація коли ультраправі допомагають та отримають дотації від тих кого критикують.

Зі всього вище написаного можна легко вирахувати формулу “антисистемної” діяльності від С14. Для початку потрібно просувати голосні популістські теми, які широко освітлюються в суспільстві. Клеймити своїх опонентів не залежно чи це відповідає дійсності “агентами Кремля” для їх дискредитації та легітимізації нападів на них. Критикувати поліцію та просувати актуальні теми, щоб завербувати протестну молодь, а далі створити з неї “муніципальні варти”, щоб заробляти на грантах від влади.

1 Comment

  1. Это ещё одно доказательство что националистов и ультраправых финансирует государство.Погодите на это деньги есть,а на борьбу с коррупцией и ворвстовом в армии нет.