Вони ж діти

Цікаво, яким чином в Україні змогли би прижитися ультраправі ідеї. Тема навколо російсько-української війни стала буденною. Та не викликає того ажіотажу, який був раніше. Уже всім остогидло спостерігати як чиновники при черговому підвищенні тарифів говорять, що «це от Кремль винуватий». Уже набридло слухати оди про боротьбу з загарбником та затягування поясів від людей, які холоднокровно посилають громадян на забій під пострілами ворожої артилерії, заробляючи на цьому.

І здавалось б, як тепер ультраправі зможуть проявити свій потенціал? Звісно ж в боротьбі з “ромською загрозою”. Першим розпочали “священну війну” С14, сміливо кидавши каміння в дітей та жінок. Далі ініціативу підтримав Нацкорпус розігнавши табір в Голосіївському парку. І в кінці молодіжка Нацкорпусу разом з іншими ультраправими в ночі з ножами напали на табір ромів під Львовом. Результат: смерть однієї людини та ще 4 опинилися в лікарні, серед яких був 10-річний хлопчик. Що можна сказати в цій ситуації, окрім того, що праві нарешті знайшли супротивника в своїй ваговій категорії? Наприклад, те, що це просто покидьки, нападати на людей за їх національність — це вища міра кретинізму. Хтось скаже: “Ось, ви жалієте цих циган, а в подруги моєї мами циганка вкрала сумочку.” Чомусь недалекі люди цим аргументом хочуть виправдити напади на ромів. Хіба вчинок окремої людини означає, що можна нападати на представників даної національності? Якщо ви підтримуєте це, то тоді маєте не сильно переживати, якщо вашу близьку людину проштрикнуть ножем за те, що якийсь представник вашої національності украв сумочку в подруги чиєїсь мами. Все ж справедливо? Виправдання вбивства людини опираючись на її національність – це перший крок до виправдання вбивства людини, яка просто чимось не подобається.

Особливо цікавою стала реакція ЗМІ на цю новину. Здавалося от вам залізобетонний факт, що ультраправі це покидьки які вже зважилися на не один напад на людей. Погроми акцій 8 березня, напади на лекції ЛГБТ, напади на різних активістів, і як апогей вбивство невинної людини. Яким же чином відреагували на це ЗМІ? Якщо ви думаєте, що вони почали висвітлювати свавілля представників ультраправих ідей, то ми вас розчаруємо. Винними у ромських погромах стали вже традиційні агенти Путіна. З одної сторони це іронічно, що тих хто намагався здаватися найбільш послідовними борцями з Кремлем назвали його агентами, адже вся боротьба правих з Росією – це лише дешевий популізм, голосне закриття Сбербанку, який ще досі успішно функціонує, або боротьба з артистами, полювання на сепаратистів, яких ловили та відпускали, навіть, їх показова участь в АТО, теж лише піар, оскільки рядовий солдат є заручниками інтриг продажних політиків та нінащо не впливає. Росія – це життєво необхідна для сучасної політичної системи України країна, якщо її не буде, то не стане на кого звалювати всі біди суспільства. Більшість інформаційних ресурсів розповідали про те, що нападники були переважно школярами, а значить вина лежить на батьках які недогляділи за своїми дітьми, і аж ніяк не на самих ЗМІ які вклали не мало сил, щоб героїзувати образ правого воїна. І точно не в тому, що ультраправа ідеологія сама заохочує напади та вбивства “неправильних” людей. Це все просто малолітні дурники за якими недогляділи батьки.

Не менш цікавою стала офіційна реакція ультраправих. Карась, який організував цілу кампанію боротьби з ромами сказав, що нападників ніхто в націоналістичних кругах не знає. Щоб особисто переконатися, наскільки, він забрехався можете переглянути дану статтю, де наведені порівняння фото з маршів ультраправих та учасників нападу. Та й сам факт, що люди які організовували напади, просто перелякалися взяти на себе відповідальність, оскільки саме їх діяльність і надихнула людей з їх лав взяти в руки ножі, багато про що говорить. Більш того за словами Карася націоналісти організували своє розслідування, щоб знайти злодіїв. Цікаво, а чи буде він організовувати акції в підтримку ромів, щоб всі точно зрозуміли, що він боягузливий популіст? Звісно мотивація лідерів С14 та Нацкорпусу брати участь в погромах таборів була цілком зрозумілою. Вони хотіли скористатися дешевим піаром. Але в сумі те, що наше суспільство стало більш толерантним до антилюдських ультраправих ідей розв’язало їм руки, щоб вбивати людей.

Так, що ж ми маємо в сумі? Погроми на ґрунті расової неприязні, ЗМІ які намагаються максимально не говорити про очевидну загрозу ультраправих ідей, людей які щиро пройнялися духом ультраправих ідей і почали вбивати. Наше суспільство та ЗМІ поки погано розуміють загрозу ультраправого насильства. Знову діє вічний принцип “Моя хата скраю”. Всі ігнорували напади правих на своїх опонентів, ігнорували напади на ЛГБТ, ігнорували коли вони почали бити людей в спальних районах за викинутий недопалок, ігнорували коли вони почали нападати на випадкових молодих людей, хибно ідентифікуючи їх як анархістів, та також спокійно прийняли напади на ромів. Виходить, що ультраправе насильство має доторкнутися до кожного особисто, щоб суспільство, нарешті, зрозуміло руйнівну суть їх ідей.