Гіркий досвід


Чому нас агітують берати участь сьогодні в святі смерті і поневірянь під назвою АТО? Хіба це та боротьба, метою яке є встановлення безвластного суспільства рівних людей? Раз це не така боротьба, то чи можна виправдати пролиття крові заради вигоди капіталістів? Хіба наші переконання дозволяють нам вбивати інших людей заради вигоди олігархів і політиків? Ми вважаємо, що це прямо суперечить нашим переконанням, але чому деякі, які називають себе анархістами, так чинять?

Наша відповідь – ні. Ми забулися. Анархізм виступає проти будь-яких форм експлуатації, а хіба війна, вчинена державою – це не експлуатація? Або хтось вважає, що якщо боротися на іншій стороні барикад, то ти виступиш проти експлуатації? Ні, на обох сторонах – держава. Беручи участь в цій війні ми підтримуємо машину держави й гноблення, яка пізніше нас самих розчавить, пам’ятайте про це. Махно не боровся з німцями “єдиним фронтом” з іншими учасниками Громадянської війни, Махно зайнявся твердженням анархічного суспільства у всій його красі на своїй землі – Гуляй-Поле. І не тому що це – його “Батьківщина”, а тому що там його друзі, рідні, близькі йому люди, там селяни, голосніше за всіх відповіли на клич свободи, кинутий анархістами.

Хтось виправдовує свою участь в АТО тим, що йому необхідний “досвід”. Але хіба життя людини, на іншій стороні барикад варто такого досвіду? Хіба варто життя десятків тисяч невинних, цивільних, цей досвід? Це не визвольна війна, а форма розв’язання проблем буржуазним урядом. І це потрібно розуміти. Ні та, ні інша сторона не хочуть покращити життя жебрака, підневільного найманого рабітника, розграбування селянина. Як і будь-яка влада, ця – лише підтримує капіталізм – засіб віднімання продуктів праці у трудівника. А так же створює ненависть між народами.

Анархічний рух виступає проти будь-яких форм влади й держави і їх результатів – бідності, голоду, воєн, несправедливості та неосвіченість.

Всі, хто сьогодні підтримують війну – забувають, що там гинуть невинні люди, гинуть заради вигоди інших, що по обидва боки звичайнісінькі люди, з плоті та крові, які люблять і радіють, зростання дітей і мають коханих. Хіба можемо ми позбавляти їх такої радості через вигоди олігархів?

Анархістам варто зайнятися боротьбою з державою і капіталом, а не виступати пішакам в іграх виродки в формі.

Наша мета – безкомпромісна боротьба з державою і його поплічниками, в будь-якій формі і будь-якими методами. Чи можуть при цьому загинуть невинні? Так. Наша першочергова мета – свобода, гідність людини, тому ми не допустимо і десятої частки тих руйнувань, які може принести навіть крихітна війна, на відміну від політиканів.