Розвиток анархістських угруповань в регіонах

Розвиток та створення регіональних груп є дуже важливим для анархічного руху. Проте, так історично склалося, що найбільш провідні і сильні політизовані групи зосереджуються в столиці, а регіони, зазвичай, залишаються осторонь політичного життя. З розвитком анархістських ідей в регіонах пов’язан із безліччю труднощів. Основна з проблема те, що вся ініціативна молодь, найбільш відповідальні і свідомі люди зазвичай перебираються в столицю. Тому ті, хто залишилися в регіонах, часто повинні мати справу з людьми, які пасивно ставляться до власного життя, або зовсім безвідповідальні. Також, в регіонах відсутні багато можливостей, які є в столиці. У цій статті хотілося б узагальнити основні методи розвитку наших ідей в регіонах. Потрібно зауважити, що дана стаття не планувалась як універсальний посібник, а просто повинна дати базове уявлення.

Вербування

Перед усім, потрібно розуміти, де можна знайти людей, яким потенційно було б цікаво займатися певною активістською діяльністю. Благо ми живемо в вік інформаційних технологій. Дуже великого розвитку зараз набули різного роду соціальні мережі. Завдяки яким можна знайти однодумців. Але користування інтернетом пов’язано із великою потенціальною небезпекою. Потрібно зауважити про необхідність використання в активістських цілях мережу ТОР і фейкових акаунтів. Спочатку можна пошукати серед людей, які роблять репости записів певних політизованих груп. Проте необхідно завжди враховувати, що навіть якщо в людини вся сторінка оформлена в анархічну символіку із пафосними закликами до прямої боротьби із системою, це ще далеко не означає, що вона справді буде займатися активізмом.

Краще спочатку познайомитися, трішки по переписуватися, а далі по результатах спілкування можна влаштувати особисту зустріч, якщо все пройде нормально, то наступного разу покликати по розклеювати разом агітматеріали. Потрібно завжди не забувати про небезпеку, яка може іти від спецслужб і прибічників ультраправих ідей. Якщо не вдається знайти однодумців у соціальних мережах, то доцільно поцікавитися історією свого краю. Можливо у вас в регіоні раніше були якісь анархістські афініті групи, тоді можна спробувати знайти їх контакти. Зазвичай, у великих містах виникають певні околоанархічні субкультурі тусовки. Необхідно наголосити, що субкультура зазвичай не виходить за свої рамки, і більшість на ділі не будуть нічого робити, окрім обговорення гарних лозунгів на концертах. Тому, немає потреби покладати на неї занадто великі надії, але і там можна знайти людей, яким могла би стати цікава якась активістська діяльність. Тут так само потрібно починати з простого спілкування, а говорити про свої погляди та плани відразу не варто.

Зазвичай, в місті на 10 000 — 20 000 населення, навряд чи вийде знайти хоча б 5-6 дисциплінованих і активних людей. Тому, є сенс вже маючи групу в два-три учасника, при наявності можливостей, відправлятися в сусідні міста, і вести агітацію, та пошук товаришів там.

Інфраструктура

Проблема інфраструктури є актуальна не тільки для регіонів, а й для всього анархічного руху України загалом. На відміну від правих, ми не можемо чисто з ідейних причин дозволить собі годуватися від політичних партій чи інших спонсорів. І тому, можемо надіятися тільки на свої обмежені ресурси. Нарощування інфраструктури вкрай складний процес. У зв’язку з цим, треба шукати знайомих\симпатиків, які, можливо, не будуть регулярно брати участь в агітації та сутичках з правими, але зможуть іноді, наприклад, позичити машину, проектор або допомогти фінансово. Загалом, в більшості якість проведення різних акцій прямо пропорційно залежить від якості інфраструктури. Для координації між учасниками головне утримуватися від мобільних дзвінків та спілкуванням через популярні соціальні мережі. Для групових обговорень активістських планів краще підходить we.riseup.net — це соц. мережа для реєстрації якої не потрібно вказувати ні свого номера, ні пошти, та вся інформація на сервері шифрується. За її допомогою можна створювати групи, в яких є можливість проводити опитування чи обговорення різних проблем. Для того, щоб обмінюватися миттєвими повідомленнями краще використовувати мережу Jabber. Доцільно пробувати налагоджувати контакти зі столичними групами, на першому етапі від них можна отримати певну допомогу або інструктаж. Проте, з часом при правильному підході регіональна афініті група не буде потребувати ресурсній та інформаційної допомоги зі столиці.

Активізм та агітація

У нашій справі головне — це ефективність. Проводити акції заради акцій недосить гарна ідея. Доцільно завжди запитувати себе, що я хочу досягнути даною акцією і які є ризики. Основна група населення, серед якої можна ефективно поширювати наші ідеї це молодь. Вона єдина, хто ще не втратив здатність змінювати свої погляди, а головне боротися і відстоювати їх. Інші соціальні групи, зазвичай, вже загрузли у болоті сучасного суспільства, і просто пристосовуються до будь-яких умов проживання, якими б жахливими вони не були. Потрібно не забувати про важливість участі в різного роду соціальних конфліктах. Проте необхідно пам’ятати, що наша ціль це побороти державний апарат, а не пробувати вилікувати певні його симптоми, проблеми різного роду будуть виникати завжди, і побороти їх в рамках капіталістичного суспільства не можливо. Так, може вийде врятувати один скверик від забудови, але не можливо зупинити не законні вирубки загалом. Тому, потрібно ставити собі за ціль саме витягувати активних людей із соціальних конфліктів, а не грузнути в них самим. Не потрібно забувати і про антифашистську війну. Так з одної сторони вона є досить субкультурною, але на підйомах хвиль антифашизму можна і самим не погано укріпити своє положення. Тому, якщо є можливість, то необхідно боротися проти правих на вулицях всіма можливими методами, тоді, люди з антифашистськими поглядами будуть групуватися навколо вас. Але знову ж таки, не забувайте, що людям, які прийшли через антифашизм потрібно пояснювати, що існування ультраправих прямо пов’язане із державним апаратом. Тому, поки не буде знищена держава, викорінити правих із кінцями теж неможливо.