Висновки з протестів у Гамбурзі

Масові протести, сутички з поліцією та понад півсотні затриманих – саме так пройшов саміт G20. Це і є славетні європейські цінності, коли демократія існує доти, доки вона не становить загрозу правлячому режиму. Коли людина може вільно висловлювати свою думку лише в рамках обмежених державою, а коли вона виходить за ці рамки, то буде мати справу з ордами поліцейських.

Показовою стала оцінка українських медіа ситуації в Гамбурзі. Українські ЗМІ, які повністю критикували розгін мітингувальнків на Майдані, тепер навпаки підтримували силовий розгін протестуючих у Гамбурзі. Головними аргументами ЗМІ в підтримку розгонів людей стає те, що в Європі є верховенство закону. А він для всіх єдиний, тому коли протестувальники надягли чорні маски й наважилися вийти, щоб застосовуючи силу висловити свій протест, держава має повне право показти їм, що таке монополія на насильство. Про монополію на насильство треба сказати пару слів. Саме поняття того, що хтось може приміняти проти тебе силу, а ти не маєш права захищатися у відповідь не можна вважати справедливим. Держава грабує народ податками, великі корпорації руйнують клімат, щоб отримати більше прибутку, поліція перевищує свої повноваження, а ти повинен терпіти, тому що монополія на насильстово є тільки у держави. Це, між іншим, ще раз підтверджує думку, що закони створені, щоб захищати привілеї верхівки, а не права низів. Закон та законність це вірні прислужники у руках чиновників, за допомогою яких вони можуть виправдати будь-який злочин.

Немає ніякого світлого європейського майбутнього, немає ніякої європейської демократії, будь-яка держава є інститутом пригноблення. Європа далеко не виключення. Немає добриих чи поганих державних апаратів, завжди чиновникам буде всеодно на “парава” людей. Наші ЗМІ постійно забувають той факт, що свій високий рівень життя європейці отримали не шляхом пустих державних реформ та підвищень цін, що зараз в Україні називається кроками до євароінтеграції. Напаки, вони його завоювали на вулицях, своїми рішучими виступами проти держави.

no images were found