Анархістський першотравень в Києві


Групою анархістів Києва першого травня був проведений традиційний марш в центрі міста. Активісти проголошували лозунги про необхідність боротьби за свої права, проти влади та капіталу.

Першотравень – це не просто весняний вихідний. В цей день 1886 році проходили масштабні акції протесту робітників з вимогою впровадити 8-годинний робочий день. Ці протести жорстоко придушували поліцейскі. В сутичках на вулицях гинули люди. Також були заарештували 8 анархістів, яких судили по сфабрикованим обвинуваченням. Трьох засудили до 15 років каторги, інших стратили. Але тоді репресії спровокували лише нові хвилі протестів. Згодом Паризький конгрес II Інтернаціоналу (липень 1889) оголосив 1 травня 1890 року днем солідарності робітників усього світу. Після цього в різних країнах світу регулярно виходять на вулиці анархісти разом зі звичайними працівниками, щоб дати черговий бій чиновникам та їх вірним псам – поліцейським.

Проблеми, які породили перше травня, нікуди не зникли. В Україні ми можемо зіткнутися із безліччю проблем з правами робітників. Навіть 8-годиний день – велика рідкість, а різного роду паразити чиновники, не соромлячись, заробляють на нашій праці. Вони будуть тримати нас за худобу доти, поки ми самі будемо їм це дозволяти. Не потрібно забувати про боротьбу за свої власні права, оскільки, окрім нас самих, ніхто більше їх не зможе відстояти.