Посібник для активіста-початківця

Цей короткий посібник допоможе тобі зрозуміти які правила спілкування прийняті між активістами в Україні. За логікою, їх можна поділити на три теми: безпека, ідеологія та активність.

Безпека

Основою виживання невеликого руху у ворожому середовищі є його конспірація, тобто міри забезпечення безпеки та анонімності. Тому, в рамках взаємодії з людьми, ми намагаємося максимально швидко обучити їх азам конспірації і власної безпеки. Є речі, які зробити необхідно, і є неповний список того, що робити недопустимо, за будь-яких обставин. Таких речей, як інформаторство чи погрози товаришам, немає в цьому списку, тому що ми сподіваємося, що вони являються очевидними самі по собі.

ЩО НЕОБХІДНО ЗРОБИТИ

1. Проаналізувати свої соціальні мережі та сервіси.

Видалити усю політичну інформацію з своїх соціальних мереж. Репости, фотографії та т.п., видалити потрібно звідусіль, де їх можуть прив‘язати до вашої реальної особистості. Вкрай рекомендується видалити ваші реальні фото – так вас буде потім складніше вичислити і, що теж не мало важливо, впізнати на вулиці. Змінити реальні дані на псевдоніми. Ні в якому разі не спілкуватися з цих же акаунтів із активістами, а якщо така переписка вже була – видалити. Взагалі, краще видалити старі профілі у соціальних мережах, якщо є така можливість. Це стосується усіх соціальних мереж, у тому числі Інстаграму. В Інстаграмі профіль обов‘язково має бути закритим, якщо він є, але ідеально було б взагалі відмовитися від нього, як вже було написано.

2.Зашифрувати свій комп‘ютер та телефон.

Комп‘ютер можна зашифрувати по цій інструкції:

https://viarum.ru/shifrovanie-diska-veracrypt/

Якщо у вас немає опції Повнодискове шифрування – шифруйте системний розділ. Консультуйтесь із товаришами при виникненні будь-яких проблем.

На телефон обов‘язково необхідно встановити пароль (не цифровий і не графічний ключ) і блокування екрану зробити максимально швидким. Так, може здатися складним кожні 5 хвилин вводити пароль, щоб відповісти на чиєсь повідомлення, але така дрібниця може зберегти вас і ваших товаришів у майбутньому.

https://remontka.pro/android-password/

https://support.google.com/nexus/answer/9079129?hl=ru

Якщо є така можливість – зашифрувати телефон повністю:

https://offlink.ru/security/how-to-enable-encryption-on-android-encryption-android/ – розділ «Як увімкнути шифрування на Android»

3. Переглянути своє коло спілкування.

Максимально подбати про те, щоб мінімізувати спілкування з тими людьми, котрі можуть викрити чи здати вас. Це можуть бути колишні друзі-нацисти, співробітники спецслужб чи поліції. Намагайтеся максимально скоротити спілкування з ними, зникнути з їх кругозору і контактів. Ні в якому разі не повідомлюйте їм свої реальні дані, якщо ви ще цього не зробили, і не кажіть навіть район, де проживаєте. Якщо є соціальні мережі, що мали зв‘язок із ними – кращим рішенням буде видалити їх.

4. Розпочати контролювати те що, де і кому ви говорите.

Спілкуватися із активістами на теми політики та дій тільки по зашифрованих каналах (keybase.io або Jabber). Думайте про те, що говорите, у тому числі, і учасникам руху: якщо ви зробили щось, що тягне на кримінальну справу, про це не варто казати взагалі нікому

5. Інформувати товаришів про затримання.

У випадку, якщо вас затримали, у вас за місцем проживання був обшук\огляд, у вас вилучили техніку чи вас допитували, негайно напишіть про це на пошту РД. Спробуйте максимально детально описати подробиці: яке відомство вело процесуальні дії, що вам говорили співробітники, які вам ставили запитання, при яких це було обставинах.

ЩО НЕДОПУСТИМО РОБИТИ

1. Говорити зайве.

Казати будь-кому, окрім активістів, з якими ви взаємодієте у рамках вашої активістської діяльності, що ви анархіст чи активіст. Скритність потрібна, щоб уникнути зайвих проблем – бо навіть якщо сьогодні ви з кимось найкращі друзі, завтра вже все може змінитися. Винятком можуть стати тільки ті люди, яких ви вважаєте що можливо можете «завербувати», але в такому випадку – вибирайте собі товаришів вдумливо. Помилка з вибором людини може коштувати вам багатьох проблем у майбутньому, і безпека вже наявного активіста важливіша, ніж можливість когось загітувати. Перед здійсненням будь-яких дій по агітації вашого друга чи подруги, має сенс порадитися з уже знайомими вам активістами.

2. Публікувати закриту інформацію на відкритих платформах.

Соціальні мережі (також ті, що відкриті лише друзям), телеграм чати і т.д. – це все є небезпечними платформами. За розголошення чуткої інформації в них, спілкування з вами буде припинятися, а довіра буде підірваною.

3. Добровільно давати ознайомитися з вашим телефоном чи комп’ютером стороннім персонам.

Дотримуватися правил безпеки і не розголошуйте ваших таємниць. Не говоріть нікому ваших паролів і не зберігайте їх у відкритому доступі чи на паперових носіях. У випадку обшуку чи затримання намагайтеся максимально захистити ваші переписки (див. пункт по шифруванню вашої техніки).

4. Розповідати навіть активістам про активність інших персон та акції, у яких ті брали участь.

Говорити потрібно тільки за себе та тільки при необхідності. Приймаючи рішення, розповідати що-небудь чи ні, можна керуватися простим правилом: якщо людина не має потреби у цій інформації та не буде використовувати її в якихось активістських цілях, то знати їй цю інформацію ні до чого (наприклад, якщо людина не змогла брали участь в акції, на котру її покликали, то й деталі підготовки цієї акції їй не потрібні, не дивлячись на те, що їй вже довіряли коли запрошували взяти участь).

5. Користуватися особистим телефоном для активістських цілей.

Дзвонити своїм товаришам телефоном, який ви регулярно вмикаєте вдома або на роботі, який оформлений на ваші паспортні дані або, в цілому, пов’язаний з вашою реальною особою. Пов’язаним з вашою особою вважається телефон, з якого ви дзвонили своїм родичам або вказували поряд з вашими реальними даними де-небудь коли-небудь (лікарні, банки, магазини і т.п.). Чистий телефон з чистою сімкою краще не тримати регулярно включеним у себе вдома / на роботі, а включати тільки у разі потреби. Якщо вам потрібно включити і зробити дзвінок з чистого телефону переконайтеся, що ваш особистий телефон був вимкнений хоча б за 10 хвилин до цього. Ніколи не тримайте ці телефони поруч у включеному стані.

Ідеологія

Ми є прихильниками анархізму. Виступаємо проти влади людини над людиною, ринку, будь-яких форм дискримінації за вродженими ознаками або сексуальною орієнтацією. Виступаємо за пряму демократію і демократично сплановану економіку. Виступаємо проти легальних політичних практик (скарги, позови до суду, петиції і т.п.) і проти союзів з авторитарними політичними силами.

В рамках нашої діяльності, робимо великий акцент на активізмі та поширенні наших поглядів – через агітацію, медіа та символічні акції. Але при цьому приділяємо увагу і бойовій підготовці, освітнім лекціям в рамках руху, налагодженню інфраструктури руху.

Анархічний рух не є синонімом організації Революційна Дія (Ревдія). РД – це окремий закритий колектив, інформація про членів якого непублічна. Існують різні групи анархістів, які діють в рамках загальних принципів і для досягнення спільної мети, за бажанням, вони відправляють свої акції для публікації на медіа-ресурс РД. Активісти РД при цьому як можуть брати участь у цих групах, так і ні, точно це знають тільки самі учасники організації. Використання логотипів і посилань організації направлене на популяризацію медіа-майданчика, а не на відповідальність РД за акцію. Це не робить анархістський рух України тотожним РД або підлеглим щодо цієї організації.

Короткий зміст інформації про наші ідеї можна знайти за наступними посиланнями (посилання ведуть, в тому числі, на сайти білоруських та російських товаришів):

https://revdia.org/tag/anarhizm-v-diyi/ (українською мовою)
https://diimps80bycu7.cloudfront.net/wp-content/uploads/Anarchy-in-Action.pdf (та ж добірка статей російською)
https://revdia.org/pro-nas/ (стаття від українського РД)
https://diimps80bycu7.cloudfront.net/2017/03/lyudi-v-chernom-korotko-o-revolyutsionnyh-anarhistah-belarusi/ (схожа стаття від білоруських товаришів)
https://naroborona.info/2016/09/18/anarchy21/ (приблизне уявлення анархістів про цілі в статті російських товаришів)
https://revbel.org/biblioteka-anarhizma/ – велика бібліотека від білоруських товаришів.
Вона так само доступна в додатку для Android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.news.revbel&hl=ru

Для широкої ідеологічної дискусії можна з анонімного аккаунта в Телеграмі брати участь в чатах, наприклад:

https://t.me/revdia
https://t.me/revolutiontalk
https://t.me/RebelTalk

Але пам’ятайте, що ці чати є ВІДКРИТИМ майданчиком, відкритим у тому числі і для спецслужб, і для наших ворогів. Не розкривайте там нічого, що може підставити вас чи інших людей.

Висновки

Підбиваючи підсумки, потрібно пам’ятати, що від дотримування правил техніки безпеки кожного окремого активіста залежить безпека групи, тому ви відповідаєте за свою безпеку не тільки перед собою, але і перед своїми товаришами. Вимикаючи пароль блокування телефону чи розповідаючи мало знайомій людині про те, що ви активіст, ви підводите не тільки себе, але і ваших товаришів.

Дійте і домагайтеся неможливого!