Більше прав псам системи

Депутати партії Порошенка підготували та внесли на розгляд ВР проект змін до деяких законів України щодо підвищення рівня соціального захисту поліцейських. Загалом, планується чергове розширення соціального пакету поліцейським. У зв’язку з цим хотілося  б розібрати один дуже популярний популістичний міф, який існує в нашому суспільстві. Згідно з цим міфом, якщо зробити високі зарплати та соціальне забезпечення правоохоронцям, то вони перестануть брати хабарі й почнуть вірно служити народу.

Взагалі, хто сказав, що поліцейські захищають наші інтереси? Хоча гроші на їх забезпечення й черпаються з наших гаманців, але, де факто, ми ніякого контролю над ними не маємо. Саме можновладці є прямими роботодавцями для правоохороних органів, вони їх контролюють і саме їх вони захищають. Чим більша зарплата та соціальні гарантії в поліцейських, тим вірніше вони служать чиновникам, тим більше вони будуть боятися порушувати їх накази, щоб не втратити гарну роботу. Наприклад, в тій же Франції на початку протесту деякі поліцейські виходили в рядах демонстрантів, після уряд підняв їм зарплати і вони швидко покинули ряди мітингарів, почавши активно колотити своїх вчорашніх товаришів кийками. І це далеко не поодинокий випадок. Поліцейські – це всього лише інструмет у руках можновладців. У Росії безчинство ФСБ є свідомою політикою уряду, а не ініціативою окремих індивидів. Поліція завжди була та буде інструментом придушення народного гніву. Підвищення зарплати лише робить їх вірнішими своїм господарям.

Чим більше повноважень у поліцейських – тим більш безправним стає наше суспільство. Наш уряд за останні роки провів низку реформ, завдяки яким підвищилися їх повноваження, а на інститут поліції було виділено гроші з наших гаманців. За гарними лозунгами про нову поліцію приховується бажання укріпити своє становище та унеможливити організацію протестів.