Антиутопія майбутнього

Ми живемо з вами в дивовижну епоху, коли технології розвиваються з неймовірною швидкістю. Сьогодні важко уявити життя людей без комп’ютерів і смартфонів, хоча вони з’явились відносно нещодавно. Робототехніка грізними кроками прямує вперед і скоро зможе замінити людей на робочих місцях. 3-D принтери друкують будинки за лічені години, а технології стеження створюють мережі розумних камер, які можуть розрізняти обличчя людей. Так, усі ці технології наразі тестуються та використовуються лише локально, і поки не були відправленні в масове виробництво. Але всі ми розуміємо, що це справа декількох років. Майбутнє наступає, але яким воно буде, і що саме принесуть в наше життя всі ці технології?

Питання досить цікаве, й поки найвірогідніша відповідь на нього зовсім не надихає. Сучасні технології використовують не для полегшення життя людей, а здебільшого для укріплення позицій можновладців. Нові можливості камер спостереження справді вражають, вони можуть розпізнавати обличчя і оперативно звіряти їх із базами даних, що в свою чергу дозволяє шукати злочинців в людних місцях. Ця технологія активно почала використовуватися в Китаї й досить гарно себе проявила. І вона вже крокує світом і діє в тестовому режимі в українському Києві. У тому ж Китаї вже активно тестують окуляри, в яких влаштовані камери з функцією розпізнавання облич. Може здатися, що це добре, оскільки ускладнює життя злодіями, але всі ми чудово розуміємо, що державні чиновники – не слуги народу. Вони обов’язково використають цю технологію в першу чергу для боротьби з інакодумцями. В Росії вже активно розробляють нове покоління озброєння для розгону мітингів, нові машини зі встановленим обладнанням зі світлозвуковою дією, які приголомшують й осліплюють людей, які потрапили під її вплив. Навіть захисні щити для поліцейських, обладнують цим приладом. Це далеко не всі новинки: лазери, акустична зброя, мобільні стіни-щити, вогнемети і дрони… Всі ці технології в майбутньому дозволять урядам ще легше приборкувати обурених людей.

Автоматизація виробництв – страшний сон для багатьох людей. Оскільки всі засоби виробництва знаходяться в руках обмеженого кола еліт, то від впровадження нових технологій виграють лише власники виробництв, а звичайні робітники втратять роботу. Безробіття й так є гострою проблемою у всіх країнах світу, автоматизація тільки посилює його. Штучний інтелект для машин, роботи-агрономи й вантажники вже давно стали реальністю, яка загрожує безробіттям працівникам цілих галузей.

Нові методи лікування роблять неможливі речі можливими, але скористатися ними можуть тільки заможні щасливці, в той час як інші змушені помирати від хвороб, ліки від яких вже давно існують. Користуватися досягненнями наукового прогресу вже стало розкішшю, вони є недоступними для більшості людей. Інтернет – чудовий винахід, який може дати кожному доступ до всіх знань людства. Однак зараз його активно цензурують, як в авторитарній Росії, так і в “прогресивній” Європі. Сучасні технології вже дозволили людству створити небачені раніше промислові потужності. Тепер ми здатні раз і назавжди побороти бідність, але вся промисловість працює задля створення надприбутків для одиниць, коли більшість змушена працювати за крихти із власноруч вироблених благ.

Руйнування нашої планети жадібними корпораціями, забруднення навколишнього середовища, знищення лісів, зміна клімату, танення льодовиків – все це прямі наслідки діяльності корпорацій.

Досить важко передбачити майбутнє, але одна річ є очевидною: якщо нічого не змінювати, то ми не встигнемо озирнутися як потрапимо в світ, де озброєнні футуристичною зброєю поліцейські захищатимуть диктатуру й надприбутки корпорацій від населення, що живе за межею бідності. Можливо інше майбутнє, де всі засоби виробництва знаходяться в руках всього людства, коли роботи роблять наше життя легшим, коли всі люди мають рівний доступ до всіх благ наукового прогресу. Звісно, щоб здійснився саме такий сценарій розвитку суспільства, потрібно багато чого змінити. Адже майбутнє пишеться саме зараз і нашими руками. Тільки від нас залежить, яким буде наше життя завтра.