Соціальний рейтинг людей

Антиутопічні сюжети, де великий брат слідкує за кожним кроком людини й оцінює “законослухняність”, скоро стануть буденною річчю для Китаю. Зараз там активно вводять програму соціального рейтингу. Володарі високого рейтингу будуть користуватися всілякими пільгами. А тим, чий рейтинг низький, доведеться зіткнутися з проблемами практично у всіх сферах життя. Із цікавого, наприклад,якщо ти “неблагонадійний” громадянин, то коли тобі будуть телефонувати, приємний жіночий голос замість гудків попередить твого співбесідника про твою “неблагонадійність”. Також ти не зможеш літати на літаках, навіть на внутрішніх рейсах. А ще твоя геолокація буде доступна всім надійним громадянам в WeChat, де кожен охочий може переглянути причини твоєї “неблагонадійності”.

Стати “неблагонадійним” можна як за прострочення по кредиту або комуналці, за велику кількість проведених за відеоіграми годин, і, звісно, за опозиційні політичні висловлювання в соцмережах.  План про створення системи соціального рейтингу оприлюднили ще в 2014 році і до 2020 планують його повністю впровадити.

Думаємо, не потрібно багато розповідати, як подібні “прогресивні” технології обмежують свободу людей, роблять їх беззахисними перед свавіллям чиновників та як швидко вони можуть розповсюдитися по світу.