Бунт у в’язниці

Цього тижня в Одесі в Південній виправній колонії загального режиму №51 відбувся справжній бунт. В’язні влаштували пожежу, побили охоронців і забарикадувалися. Поліція висувала масу версій: і спробу дестабілізації ситуації в регіоні із зовні, і війну між кримінальними авторитетами; що стало насправді головною причиною бунту, зараз важко сказати. Але факт залишається фактом: умови утримання в’язнів були жахливими. Мережу облетіли фото з їжею, якщо ту суміш так можна назвати, якою годували в’язнів. За їх словами, охоронці не цуралися бити ув’язнених. Це гарний привід іще раз підняти тему повної неефективності державних в’язниць.

Тема жахливих умов утримання у в’язницях дуже гостра, оскільки багато хто цілком справедливо зауважить, що там тримають злочинців, які вбивали йграбували інших людей, тому особливих переживань за їх долю не повинно бути. Але тут не все так просто: окрім того, що у в’язниці потрапляють і невинні люди, в’язниця ніяк не може впоратись зі своєю реабілітаційною функцією. З цим все навіть навпаки: людина, яка потрапляє у в’язницю вперше, в більшості випадків повністю ламається там, а після виходу на волю зустрічається з великою кількістю проблем через судимість, що в сумі провокує людей йти на рецидиви. І тим самим в’язниці тільки збільшують кількість злочинів. Що ще важливо, оскільки вони є повністю підконтрольними державі, то вони також стають інструментом залякування та репресій у руках чиновників. Кожна людина з опозиційними політичними поглядами має шанс туди потрапити й зіткнутися з усіма принадами в’язниць.

Тому в’язниці — це репресивний апарат, який до того ж є джерелом злочинів. Не дивно, що там спалахнув бунт. У майбутньому ми опублікуємо велику статтю, де розповімо про анархістську альтернативу державній пенітенціарній системі.