Смартфон замість держави

Одним із лозунгів, який активно просуває наша нова влада, є “Держава в смартфоні”. Це означає перенесення всіх державних функцій в онлайн-простір, щоб замість ходіння по держустановах та сидіння в чергах людина могла все оформити онлайн у себе вдома. Ми ж пропонуємо піти далі й хочемо задати інше питання: навіщо вам держава, якщо у вас є смартфон?

Держава завжди пропонувала нам єдину форму вирішення своїх проблем, а саме звернення до певного чиновника й очікування, що він проявить милість і допоможе вам їх вирішити. Більше того, держава карає тих, хто посміє вирішувати свої проблеми в обхід державних установ, як це було на Тернопільщині, коли жителів оштрафували за самостійний ремонт дороги. Будь-який апарат чиновників намагається монополізувати процес прийняття рішень. Стій у чергах або подавай своє прохання онлайн — усе одно вирішення твоєї проблеми буде залежати від доброї волі місцевого пана. Неможливо, щоб обмежене коло людей досконоло розбиралося в проблемах кожного з нас, та й вони самі не зацікавлені в тому, щоб розбиратися. У їхніх руках влада і сила, зрозуміло, що в першу чергу вони будуть зацікавлені у вирішенні власних проблем.

Саме тому ми вважаємо апарат чиновників неефективним інструментом, який не працює і ніколи не працював у наших інтересах. І замість системи, де доводиться сподіватися на добру волю панів, ми пропонуємо систему, де кожен міг би вирішувати свої проблеми безпосередньо. Адже для цього вам не потрібна армія чиновників, особливо коли у вас є смартфон. Навіщо вам потрібно подавати електронне звернення до чиновника в надії, що він віддасть наказ щось побудувати, якщо ви можете приймати рішення самостійно завдяки інструментам електронної прямої демократії? Чиновники – це паразити, яких  необхідно позбуватися.

Для ефективного вирішення наших проблем нам не потрібна “держава в смартфоні”, а потрібна пряма електронна демократія.