Цікаві ідеї для вуличної агітації

Ми підготували добірку вуличних акцій поза межами стандартного активістського набору: листівки, банери та графіті. Вони будуть виділяються серед вуличної реклами. Організувати їх зможе, навіть колектив у 2-4 людини. А витрати на їх організацію не перевищать 100 грн.

Опудала

Вивішування опудал чиновників та інших наших ворогів – тип акцій, який несправедливо мало використовується активістами. Опудала приваблюють увагу перехожих краще за банери й листівки.

Для виготовлення знадобляться: вішалка або палиця, будь-який папір, нитки, скотч, штани, піджак та сорочка, може знадобитися мотузка.

Опудала достатньо дешеві та легкі у виготовленні, хоча на перший погляд може здатися інакше. Одяг для їх можна придбати на стихійних секондах, де продають зовсім старі, зіпсовані речі. У 2019 році у Києві на ринку можна було придбати набір одежі за 35 грн, а оптом вийде ще дешевше.

Найлегший спосіб виготовлення опудала – це пришити ниткою сорочку до штанів, знайти в парку палку або взяти вішалку, щоб вставити їх як плечі. Голову можна виготовити з паперу – змотати його в шар та закріпити скотчем. При бажанні, на місце обличчя можна приклеїти портрет конкретної людини. Символіка, погони та інші деталі теж друкуються на принтері, або намалюйте їх самостійно. Опудало додатково можна наповнити газетами, старим одягом або пластиковими пляшками.

На анархістських ресурсах основним типом акції з опудалами є вивішування їх на мостах. Але можна зробити креативніше.

Опудала легко кріпляться на будь-яких виступах, наприклад, на ліхтарному стовпі. Не потрібно нікуди залазити, вистачить взяти достатньо довгу мотузку й прив’язати до її кінця тягар. Тепер ви зможете перекинути мотузку через щось високе та закріпити опудало. Цікавою ідеєю буде використання одночасно великої кількості опудал. Наприклад, на ліхтарних стовпах головної площі вашого міста розвісити депутатів, або біля відділення поліції вночі повісити декілька опудал поліцейських. Такі акції точно не залишаться непоміченими.

Великі плакати

Звичайні плакати й листівки тускніють серед вуличної реклами. Великі плакати з яскравими артами можуть розв’язати цю проблему.

Для їх виготовлення потрібен лише – принтер та клей. Є зручний сервіс для створення великих плакатів – https://posteriza.en.lo4d.com/windows. Він дозволяє розрізати макет на потрібну кількість складових А4. Єдиний обмежувач розміру плаката – якість макета, тому потрібно прослідкувати за тим, щоб формат зображення добре масштабувався. Ці частинки необхідно буде роздрукувати та зібрати як пазл. В цій же програмі можна встановити поля для склеювання. Також можна склеїти частинки поверх ватману.

Великі плакати можна клеїти в людних місцях – і вони будуть привертати увагу. З їх допомогою можна робити складні та гарні елементи для банерів чи графіті. При належному креативі можна створювати цілі арт композиції на вулицях. Або запастися гаєчними ключами та вставляти плакати в рекламні щити.

Створення символічних місць

На вулицях можна створювати символічні місця. Це можуть бути як місця пам’яті, так і жартівливі пам’ятки жадібності чиновників. На такі інсталяції важко не звернути увагу.

Можна використовувати розмаїття речей для створення таких місць: повітряні кульки з лозунгами, картонні фігури людей, іграшки, оригамі із паперу, аудіоколонки… Все, що вас обмежує, – це ваша фантазія. Головне не вдаватися сильно в абстракціонізм і робити акції зрозумілими для всіх.

Якщо ви плануєте створити місце пам’яті, то вам знадобиться надрукувати плакати полеглих товаришів, зібрати лампади, квіти й обов’язково плакат/банер який буде пояснювати перехожим, що це за люди. Якщо ви хочете зробити пам’ятку поліцейському терору, можна надрукувати плакати поліцейських в повний ріст, повісити їх на стіні, додати лозунг, а поряд розлити червону фарбу. Під кожну конкретну тему можна придумати свою композицію.

Висновки

В плануванні своїх агітаційних акцій не бійтеся експериментувати. І не забувайте про техніку безпеки. Ви можете написати нам на пошту [email protected] або на бота в телеграмі https://t.me/rdcontacts_bot ваші ідеї для акцій. Якщо їх назбирається достатня кількість, ми зробимо другу частину, яка буде складатися із ваших ідей.