Як в Україні з пандемією боролися

В Україні бушує епідемія коронавірусу. За час карантину кількість безробітних лише за офіційною статистикою зросла на 27%. Невідомо, скільки людей зараз сидять на безоплатній відпустці, скільком зменшили зарплати. Ціни в магазинах на продукти першої необхідності зросли на 35-128%. А наші чиновники вирішили боротися з епідемією штрафами, побоями й розробкою систем стежень.

За час карантину поліцейські вже не раз були поміченні за побиттям людей. Наприклад, на відео потрапило, як поліція, щоб вивести з транспорту двох зайвих пасажирів, валить їх на землю, заламуючи руки за спини, заодно валить на землю й оператора, який вирішив зняти це все на камеру. І це не поодинокий випадок. У Києві 10 поліцейських затримали чоловіка, який переплив Дніпро, намагаючись уплав дістатися закритого на карантин гідропарку. У Сумах чоловіку виписали штраф у 17 тис. грн. за вхід без маски у продуктовий магазин. А КП «Інформатика», яка адмініструє всі столичні камери, під приводом «охорони здоров’я киян» закупило 400 камер Hikvision для «термального скринінгу» на 65 мільйонів гривень. 

Усі ці міри називають необхідним “злом”, необхідним, щоб побороти пандемію. Як показала світова практика, що карантин із самоізоляцією є найефективнішими методами зупинення розповсюдження інфекцій, і це рятує багато людських життів. Але неможливо змусити людей сидіти на карантині одними штрафами та побоями. Кожному із нас потрібно платити за житло, їжу, комунальні послуги, а у 30% українців взагалі немає заощаджень. Коронавірус можливо й не заразить, а от за житло в кінці місяця в будь-якому випадку платити знадобиться. Саме такою логікою керуються люди. Не потрібно вважати всіх тих, хто ходить по вулицях, дурнями. Ніхто не хоче захворіти й померти, але й в дома сидіти можливості немає. Для того, щоб люди нікуди не виходили, їм потрібно створити всі необхідні умови. Люди будуть сидіти дома, якщо у них будуть на це гроші.

Кожен із нас сплачував податки, в тому чи іншому вигляді. І, як виявилося, за 29 років існування України грошей у нас зовсім не накопичилося. Бюджет завжди був особистим гаманцем чиновників, які витрачали наші кошти собі на яхти й на засоби контролю. Всі ці роки гроші, які б мали йти на обладнання лікарень, зарплати лікарям, накопичуватися в резервному фонді, осідали в кишенях наших еліт. І тепер ми отримали зруйновану медичну систему й відсутність коштів, які мали піти на допомогу безробітним, закупівлю нормальних, а не бракованих тестів на коронавірус, на рукавички, маски, антисептики, засоби гігієни, на премії лікарям, тощо. Нам розповідають, що на повноцінні виплати людям у нас немає грошей, говорять, країна бідна. Але чомусь замовчують, чому ми зараз прийшли до такого стану речей.

Чиновники, як вірус, всі ці роки паразитували на нас і висмоктували з нас всі гроші. А тепер, перед обличчям реальної загрози, все, що вони можуть — це розводити руками й розповідати нам байки. Необхідно знищити цей вірус, поки він не знищив всіх нас.