СБУ чинить тиск на учасників анархічного руху

21 квітня, зранку, стало відомо про обшуки у двох біженців з Білорусі, які причисляють себе до анархістів. Співробітники Служби Безпеки намагалися насильно вивести їх у Білорусь, де на їх скоріше всього чекає арешт. Таким же чином був насильно депортований Олександр Францкевич, який після депортації весь час перебував під тиском білоруського КДБ, а згодом й заарештований по статтях в масових заворушеннях та у створенні екстремістського угрупування. Зараз йому погрожує до 15 років позбавлення волі.

Проте завдяки розголосу цього разу співробітникам СБУ не вдалося насильно доправити анархістів до кордону. У постановах депортації йдеться про те що Олексій Боленков повинен покинути межі України “для національної безпеки держави”. Чим саме конкретно він загрожує національній безпеці, звісно ніхто не уточнював. СБУ просто використовують маніпуляції в законодавстві, які дозволяють їм депортувати кого завгодно без рішень суду. Між іншим, міжнародне право забороняє депортацію людей, яких на батьківщині чекають переслідування та катування.

Цьогоріч це вже не перші випадки активності збоку спецслужб: місяць-півтора тому відбувся обшук в заміжньої пари, яка теж пов’язана з анархістським та антифашистським рухом; 11 квітня в Україну не пустили дівчину з Мінська, яка поверталась з Польщі. Відмову на в’їзд вона також отримала за рішенням СБУ.
Всі ці випадки показують, що СБУ веде політику боротьби з біженцями які переховуються в Україні від репресій на батьківщині. Українські політики можуть показово не визнавати режим Лукашенко, протистояти Росії, але наші спец. служби продовжують співпрацювати з російськими та білоруськими.

Закликаємо біженців з Росії та Білорусі бути обережними, не вести публічного життя, зберігати спокій та дотримуватись правил особистої безпеки.