4 роки за солідарність з політв’язнями

12 лютого 2020 року білоруський суд засудив анархістів Микиту Ємельянова та Івана Комара на сім років позбавлення волі в колонії посиленого режиму, наприкінці березня апеляційний суд зменшив термін ув’язнення з 7 років до 4 та 3.5 років відповідно. Микиту засудили за дві акції: Микита Ємельянов кинув лампочку з червоною фарбою в будинок Мінгорсуда, де в той день мав розпочатися суд над Дмитром Полієнко. А пізніше двічі кидав лампочку із горючою сумішшю у двері ізолятора на вулиці Володарського в Мінську. 

Комісія оцінила збиток, нанесений адміністративному корпусу СІЗО «шляхом кидання» коктейлів Молотова, в 1 білоруський рубль 48 копійок(приблизно 20 українських гривень). 

Микита Ємельянов на відміну від свого “товариша” не давав показів і не йшов на співпрацю зі слідством. Він заслуговує на нашу підтримку. Декілька тижнів назад з’явилася новина, що хлопця понад місяць утримували в ШІЗО. Спочатку політв’язень отримав 7 діб в ШІЗО за порушення форми одягу. Потім ще 10 діб за те, що спав на підлозі в карцері й після цього ще двічі був покараний на 5 діб за переговори з сусіднім карцером.  Через 27 діб Ємельянов вийшов і вимагав одиночного утримання, відмовився йти в камеру, просив видати папір і ручку для написання заяви. Однак адміністрація в’язниці відмовилася надати ув’язненому письмове приладдя, а за непокору хлопця знову кинули в ШІЗО на 10 діб.

Термін утримання в ШІЗО закінчився 17 вересня, після цього Микита планував знову вимагати одиночного утримання. Однак точно невідомо, вийшов хлопець з карцеру або знову був покараний. Також стало відомо, що політв’язня позбавили короткострокового побачення, яке на суворому тюремному режимі передбачено один раз на рік. Рідні Микити збиралися відвідати хлопця в жовтні цього року, але тепер не зможуть цього зробити.

Наш товариш залишився зараз в повній ізоляції, і йому дуже сильно потрібні наші слова підтримки!

Адреса для написання листів:    

В’язниця №4, 212011, Білорусь, м. Могильов, вул. Крупської, 99А