Активізм. Введення.


Дуже часто люди, які зацікавилися анархізмом, та хотіли б зайнятися якою-небудь діяльністю, щоб розвивати та просувати позиції руху не знають з чого почати, в якій сфері вони були би корисними та як максимально ефективно організувати свою діяльність. Саме тому ми вирішили розпочати нову серію статей де постараємось повністю розкрити тему політичного активізму.

Сьогодні ми розпочнемо з теорії. Для того, щоб ефективно просувати наші ідеї потрібно чітко усвідомлювати поняття планування та стратегії. Акції заради акцій – це провальний вибір. Основними завданнями будь-якого руху є ріст і розвиток, оскільки, чим більше рух матиме ресурсів та підготовлених учасників, тим ефективніше він зможе пропагувати свої ідеї та відстоювати свої переконання. При поширенні своїх ідей і залученні нових прихильників політичні рухи використовують різні методи, які можна поділити на три основні групи: пропагандистські, агітаційні та внутрішня робота. Поділ є досить умовним, ми скористаємося ним для спрощення схеми.

Агітація

Агітація має виконувати два основних завдання: донести інформацію про рух до максимальної кількості потенційних прихильників, створити привабливий та позитивний образ для руху. Для агітаційних методів характерно, що сам формат подачі агітації є важливішим, ніж її інформаційне наповнення. Оскільки, для агітації головним є саме охопити якомога ширшу аудиторію, а не роз’яснити детально ідеї руху.

Для агітації дуже важливим є поняття цільової аудиторії, тобто група населення на яку вона орієнтована. Тут дуже часто початківці роблять багато помилок надмірно орієнтуючись на тих хто не входить в цільову аудиторію революційного руху. Наприклад, яскраві радикальні акції або, навіть, просто людина в балаклаві може, справді відлякати консервативно налаштовані прошарки населення, але вони й ніколи не стануть активними учасниками протестного руху. Тому, у своїй діяльності витрачати обмежені ресурси на таку агітацію не розумно. Агітація повинна відповідати методології руху, щоб приваблювати необхідні для нього кадри. Наприклад, політичні партії в своїй передвиборчій агітації люблять робити ставку на старше населення через те, що їм потрібні люди які будуть голосувати за них на виборах. Ми ж на вибори не підемо тому й електорат відіграє в нашу діяльність другорядну роль, але все ж таки потрібен (більш детально ми розповімо про це в майбутніх публікаціях).

Ще одним важливим поняттям є позиціювання. Кожна наша акція має чітко асоціювати себе з анархістським рухом, наскільки б ця акція не була актуальною й не мала велике охоплення, вона нічого не варта в агітаційному плані, якщо не матиме чіткої ідентифікації з анархістами. Також необхідно завжди залишати “зворотній зв’язок”. Це може бути посилання на сайт, або соцмережі, по якому, зацікавлена людина зможе перейти та мати можливість ознайомитися з пропагандистськими матеріалами, або зв’язатися з активістами. Саме зворотній зв’язок є перехідною ланкою між агітацією та пропагандою.

Пропаганда

Головною ціллю пропаганди є саме роз’яснення ідей людям які вже зацікавилися рухом. Пропагандою є статті, лекції, брошури, книги, відео, особисті розмови й тому подібне. Створення нових пропагандистських матеріалів є дуже необхідною справою для руху. Для успішної пропаганди необхідно багато привабливих, зрозумілих та презентабельних матеріалів. Людина, яка тільки зацікавилася анархізмом дуже маловірогідно сяде читати томи Кропоткіна, але зі задоволення перегляне коротке відео про анархізм. Від якості пропаганди залежить чи стане людина в майбутньому симпатиком або, навіть, учасником руху.

Дуже часто анархісти нехтують значенням пропаганди в нашій діяльності. Хоча без неї ускладнюється прихід нових людей до руху.

Внутрішня підготовка

Для успішного ведення агітаційних та пропагандистських робіт потрібні не тільки нові учасники, а й навички та досвід. Саме від них залежить якість та ефективність. Завдання внутрішньої роботи є наростити необхідні навички та ресурси. Якщо ми хочемо дійсно добитися успіху, то маємо приділяти величезну увагу кадровій роботі. Для руху просто необхідно мати спеціальні навички: ораторство, дизайн, відеомонтаж, малювання, уміння водити машину та багато іншого. Саме від кількості досвідчених активістів залежить якість активістських робіт. Звісно, чим якісніші акції, тим більше користі вони приносять. Та й взагалі неможливо побудувати сильний рух кривими надписами на стінах.

Окрім, навичок потрібно нарощувати інфраструктуру. Від неї аналогічно залежить успішність руху. Принтер, машини, екіпірування, камера — все це дозволить у десятки разів підняти ефективність агітації та пропаганди.

Важливо

Потрібно розуміти, що все, що ми описали вище, не викличе соціальну революцію. Але саме від успішності всіх трьох факторів залежить ріст та розвиток руху. В майбутніх публікаціях ми вже спираючись на ці фактори, будемо розглядати більш конкретні ситуації та наводити можливі приклади їх вирішення. Детальніше розглянемо питання ведення агітації, створення пропагандистських матеріалів та різних інфраструктурних проектів, вербування та навчання новим навичкам.