Чергова забудова парку в Києві: ситуація і перспективи

Минулого тижня рядом ЗМІ було проінформовано, що жителі мікрорайону по вулиці Генерала Жмаченка перекрили трасу, вимагаючи зупинити забудову парку біля їх будинків. Тож 26 грудня київські анархісти вирішили самі з’ясувати ситуацію та поспілкуватися з місцевими жителями.

Прийшовши на забудову ми побачили, що незважаючи на досить пізній час у суботу, робота на будівництві йшла повним ходом – рився котлован, в бетономішалках готувався розчин для фундаменту. На території за парканом було видно багато робітників і охорони, при чому охорона мала свої пости з відеоспостереженням по периметру. З цього факту можна судити, що забудовник грунтовно підготувався до можливих конфліктів з жителям. Судячи з паспорту об’єкта, планується багатоповерховий будинок зі своєю інфраструктурою, що, звісно, вплине як на мешканців сусідніх будинків, так і на існування парку в цілому.

Після короткої розвідки місця анархістами було прийнято рішення розбитися на групи – частина людей оповістили мешканців про можливі способи боротьби з ущільненням за допомогою брошур “Як зупинити забудову?”, частина взяла на себе роль журналістів, щоб дізнатися від жителів про ситуацію в районі.

no images were found

Багато мешканців цього мікрорайону, незважаючи на повідомлення в ЗМІ, не знали про ситуацію із забудовою парку. Свою роль зіграла і соціальна розмежованість жителів: частина багатоповерхівок збудовані нещодавно і призначені для представників так званого “середнього класу”, іншу частину складають досить застарілі будинки радянського типу. Перші абсолютно не цікавилися конфліктом, адже паркова зона біля їхніх будинків не є особливим надбанням за наявності машини. Другі ж знали про конфлікт на рівні чуток, а висвітленням і організацією протесту, якщо і займаються, то досить пасивно. Після декількох спроб спілкування з жителями були знайдені ті, яким була хоча б у загальних рисах відома проблема з парком. За словами людей, на даний момент забудова не просто відхопила частину паркової зони, але, до того ж, будівельна компанія збирається розширювати територію далі. На підтвердження цього ми виявили біля території будови пронумеровані білою фарбою дерева, мабуть, залишені для вирубки “на потім”.

У свою чергу ми запропонували жителям дієвий метод боротьби з агресивною політикою забудовника – шипування дерев. Ми постаралися донести думку про те, що, якщо забудовника не зупинять самі жителі, то його інтерес може вщухнути лише зі зникненням більшої частини парку. У завершенні спілкування ми дали жителям брошуру про способи опору забудові власними ініціативами, а також буклет “Хто такі анархісти?”.

Також ми вирішили оцінити ситуацію навколо самої забудови і натикнулися на банер від будівельної компанії біля воріт.

IMG_0065

Рядові протестуючі були прирівняні забудовником до “тітушок”, у зв’язку з цим було вирішено його зірвати.

IMG_0066

Швидше за все, банер подібного змісту був вивішений забудовником з певних причин. Багато партій (одна з яких “СоцРух”) використовують тему цієї забудови в якості піару і, ймовірно, будуть довго обіцяти людям розв’язати це питання за їх допомогою в рамках виборів або участі в партійному житті. Сподіваємося, жителі не клюнуть на цю приманку.

Підсумовуючи можна сказати, що в даному конфлікті є деякі перспективи, однак протесту не вистачає як організаційної сили (нікому висвітлювати проблему, нікому організовувати людей), так і рішучості. Ми постараємося заповнити нестачу рішучості і готовності безпосередньо протистояти забудовнику, однак, кінцевий результат планованого ущільнення, здебільшого, може вирішити тільки бажання і готовність самих жителів брати участь у протесті.