Громадський транспорт має бути безкоштовним

Сучасна транспортна інфраструктура жахлива, переповнений, старий й дорогий транспорт – це реальність, з якою зустрічається кожен із нас. Що б нам не говорили з екранів телевізорів про кризи й недостачу грошей, безкоштовний та якісний громадський транспорт є реальною альтернативою. До того ж, він може вирішити безліч проблем міста.

Чому якісний та безкоштовний транспорт – це вигідно?

У міських умовах автомобілі зовсім не розв’язують проблеми комфортного перевезення, оскільки вони перевантажують інфраструктуру міст. Громадський транспорт міг би розвантажити міста від заторів, але він настільки жахливий, що люди все одно воліють стояти на власних авто в заторах, ніж їздити в переповнених автобусах. Та варто лише зробити перевезення безкоштовним, збільшити кількість маршрутів, обладнати їх всіма зручностями й більшість людей перестане надавати перевагу автомобілям. Розвиток міської інфраструктури – один із найбільш ефективних методів зробити наші міста комфортнішими для життя. Користування громадським транспортом є більш екологічно чистим, це допомагає зекономити гроші на суміжних структурах та значно зменшує проблему заторів. І взагалі – необхідна річ в умовах міста.

Хто за все заплатить?

Безперечно, все це виглядає привабливо, але хіба це реально? Адже за все потрібно платити. Якісна інфраструктура не може бути дешевою, а тим більше – безкоштовною, чи не так? Взагалі, ми з вами вже давним-давно оплатили якісний проїзд. Правда, наші гроші були використанні не за призначенням. Всі ті автопарки депутатів, пільги для чиновників, реформи поліції та національної гвардії були придбані нашим коштом. Ми так звикли до того, що нас постійно обкрадають різні пройдисвіти, що почали вважати це за нормальний стан речей. І тому розмови про безкоштовний транспорт сприймаються як неможлива річ. Якісна транспортна інфраструктура є дуже необхідною для нормального функціонування міста. На її підтримання є гроші, але вони знаходяться не в тих кишенях. Потрібно вже позбуватися цього рабського психотипу мислення. Всі гроші, якими розпоряджаються чиновники, взяті з наших кишень, тому ми зобов’язані вимагати, щоб їх використовували для забезпечення наших потреб. Ми не повинні кожного разу вірити в чергові казочки від людей, які завжди знаходять гроші в бюджеті для задоволення своїх примх.

Навіть світова практика показує, що безкоштовний транспорт це цілком реальна альтернатива. В Естонії, зокрема, транспорт працює на безкоштовній основі ще з 2013 року. Варто зазначити, що там він функціонує під керівництвом апарату чиновників, що залишає можливість маніпуляцій з їх боку. Але це залишається яскравим прикладом реальності такої альтернативи.

Ми, і тільки ми повинні мати право вирішувати, на які сфери повинні витрачатися наші гроші. Всі біди виникають від того, що наш апарат чиновників непрацездатний. Його давно потрібно замінити народним контролем, аби зробити процес розподілу коштів максимально прозорим та ефективним.

Громадський транспорт має бути безкоштовним, а депутати повинні відправитися на смітник історії!

1 Comment

  1. Погана якість перекладу/редагування. Чи можливо ще зробити зміни?

    В 2-му пункті, в 2-му реченні “наскільки” замінити на “настільки”; “чим” на “ніж”. В 5-му реченні “являється” на “є”.
    В 3-му пункті, в 8-му реченні “неможливу” на “неможлива”.