Кому служать ультраправі?

Вибори все ближче, і ми можемо спостерігати як загострюються з кожним днем протистояння між різними політичними фракціями. В цих протистояннях беруть активну участь ультраправі з Нацкорпусу і С14. За останній час відбувся ряд резонансних подій, які ще раз чітко показали кому справді служать ці угруповання.

Почалося все, коли ультраправі з С14 відправилися блокувати виступ Тимошенко, а їх затримала поліція й відвезла в Подільський районний відділок. Швидко організована група підтримки почала штурмувати поліцейський відділок, у результаті чого було поранено троє поліцейських, а на місце прибув спецназ і затримав нападників. По факту ввечері всіх відпустили. А в соцмережах швидко розповсюдилося відоме відео, де поліцейський крутить учасника С14 з криком “Лягай Бандера”. С14 зразу почала кампанію з вимогою відставки Авакова та покарання поліцейських, які їх затримували. Поліцейські в свою чергу запустили флешмоб “Я бандерівець”. Ми поки опустимо той факт, що за штурм поліцейського райвідділку ультраправих не просто відпустили, не протримавши й дня, а й ще вибачилися за грубе поводження. Нас більше цікавить у даному випадку саме антиаваківська кампанія, яку ініціювала С14. Вони оголосили загальну акцію правих сил під головним управлінням МВС. А їх побратими з національного корпусу повністю проігнорували загальну акцію, і більше того на своїх офіційних ресурсах не обмовилися й словом про ситуацію з “Вставай/лягай Бандера”. Можливо були зайняті якимись важливішими справами, а можливо Аваков просто не наказав виходити їм на акцію.

Далі відбувається інша резонансна подія, поява розслідування, яке висвітлило те, як найближче оточення Порошенка заробляє на контрабанді. Тут ми можемо спостерігати дзеркальну ситуацію, вже активізувався Національний корпус, і розпочав свою кампанію проти наближених Порошенка, а С14 ні словом не обмовилася, що саме Порошенко та його оточення причетні до масштабного корупційного скандалу. По реакції С14 і Нацкорпусу на ці дві резонансні події вже можна багато чого сказати, але на цьому історія не завершується.

Аваков зробив свій хід, і в інтерв’ю TheБабель заявив, що МВС зафіксувало співпрацю С14 з СБУ. Деякі журналістські видання проводили свої міні розслідування та знаходили докази співпраці, хоча в цьому не було особливої потреби, оскільки сам Карась в одному із своїх інтерв’ю вже давно промовився, що співпрацює з СБУ.

Що можна сказати в підсумку – не було найменших сумнівів у тому, що праві тісно співпрацюють зі спецслужбами. Ми вже наводили докази їх співпраці в одній із наших статей. Зараз же спостерігаємо передвиборчі протистояння між відомствами, тому те, хто кому служить стає дедалі очевиднішим. Ультраправі з С14 та Нацкорпусу — просто пішаки в руках спецслужб різних відомств. Не дивлячись на їхні популістичні лозунги, на ділі вони лише танцюють під дудку своїх покровителів.